VAE

diumenge, 20 d’octubre del 2013

VOLUNTARIAT : "Dedicació altruista per atendre les necessitats"

Jaume Marsal president de VAE (Voluntaris en Assessoria Empresarial) ha sigut entrevistat per Auri Garcia Morera. L’article s’ha publicat al diari ARA del passat 9 de juny. Aquí en teniu una copia:
El voluntariat és un fenomen amb una llarga tradició a Catalunya. L'esclat de la crisi i l'augment de les necessitats ha fet que adquireixi una dimensió encara més rellevant. L'any passat la Creu Roja va arribar als 17.898 voluntaris, 1.949 més que el 2009, i el Gran Recapte d'Aliments va tenir uns 13.000 voluntaris, molts més que els 3.500 del 2010. Alhora hi ha una gran varietat d'iniciatives més petites en àmbits molt diversos, com els Voluntaris en Assessoria Empresarial, un grup d'una seixantena d'exdirectius i exempresaris jubilats que assessoren gratuïtament empresaris i autònoms.
"Una persona jubilada que ha estat molt activa quan és a casa necessita alguna cosa més -explica Jaume Marsal, president de Voluntaris en Assessoria Empresarial-. El voluntariat és una prolongació de l'activitat professional que ens dóna satisfacció perquè seguim actius i perquè té una utilitat social", afegeix Marsal. Assessoren petits empresaris que necessiten ajuda per tirar endavant però que no es poden pagar un professional, i també entitats sense ànim de lucre, que ara més que mai han d'optimitzar els recursos per sobreviure a la caiguda de les subvencions.
"Abans teníem molta més gent que vol muntar una empresa, i ara tenim molts més casos de consolidació o millora", detalla Marsal. Dels que volen muntar una empresa o començar una activitat com a autònoms, "molts són empresaris per força, que després d'estar a l'atur només tenen aquesta sortida". Als altres "els costa que els surtin els números o potser van sobrevivint però s'adonen que tenen mancances en els aspectes comercials o de gestió". En algun cas, la seva tasca d'assessoria va més enllà, i acompanyen els empresaris en l'exercici de repensar-ho tot de dalt a baix.
Voluntaris en Assessoria Empresarial col·labora amb Barcelona Activa, amb el programa Inicia del departament d'Empresa, i s'està començant a introduir en l'àmbit de la formació de la mà del departament d'Ensenyament. A més, amb el suport del departament de Benestar, ha estat seleccionat com un dels 15 casos de bones pràctiques del projecte europeu de recerca Verso (Volunteers for European Employment).
L'hora del voluntariat
Jaume Marsal assegura que, en el context de crisi actual, caldrà que el voluntariat agafi encara més protagonisme: "Quan les necessitats creixen i els recursos econòmics es redueixen, el que queda són les persones. S'ha de fer una crida al voluntariat". Posa com a exemple la destralada al pressupost de la llei de la dependència, un àmbit en què creu que sempre hi haurà d'haver una part professional, que no hi haurà més remei que complementar amb més voluntariat: "Serà la manera d'atendre les necessitats".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada